News

LGSA vadovas susitiko su Biržų rajono savivadybės meru ir priešgaisrinės tarnybos vadovais

LGSA vadovas susitiko su Biržų rajono savivadybės meru ir priešgaisrinės tarnybos vadovais

Lietuvos gaisrinės saugos asociacijos (toliau – LGSA) vadovas Vytas Kaziliūnas susitiko su Biržų rajono savivaldybės meru Kęstučiu Knizikevičiumi ir savivaldybės priešgaisrinės tarnybos vadovu Giedriumi Mociūnu, kad išsiaiškintų ugniagesių poreikius bei susipažintų su priešgaisrinės saugos situacija rajone. Tai svarbu, nes asociacija ne tik vienija priešgaisrines tarnybas, bet ir jų vardu teikia siūlymus, siekdama atstovauti ugniagesių bendruomenės interesus.

„Neramina, kad priešgaisrinės saugos paslaugos gali atitolti nuo regionų gyventojų, įgyvendinus Vidaus reikalų ministerijos reformą, kuri numato savivaldybių priešgaisrinių tarnybų prijungimą prie Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento“, – susitikimo metu sakė asociacijos vadovas Vytas Kaziliūnas.

Pasak V. Kaziliūno, Vidaus reikalų ministerijos ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (toliau – PAGD) siūloma priešgaisrinės saugos sistemos pertvarka prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai ir Europos vietos savivaldos chartijai. Dabar veikianti sistema yra efektyvi ir egzistuoja visose Europos Sąjungos išsivysčiusiose šalyse.

„Aplankiau visas savivaldybės priešgaisrinės tarnybos komandas. Susitikimų metu su ugniagesiais išgirdau apie situaciją, kai į įvykio vietą savivaldybės komandos nuvyksta greičiau nei Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnybos komanda. VRM jau dabar neužtikina pakankamo finansavimo savivaldybių priešgaisrinėms tarnyboms, tad po reformos, tikėtina, jog bus pradėtas komandų skaičiaus mažinimas, o tai mažins ir gyventojų saugumą. Nepalaikau neapgalvotų valstybinio sektoriaus pertvarkų, taip pat ir dabartinės Vyriausybės iniciatyvos naikinti savivaldybių priešgaisrines tarnybas. Manau, kad šių tarnybų stiprinimas ir glaudus bendradarbiavimas su valstybine priešgaisrine gelbėjimo tarnyba yra gyventojų saugumo bei savalaikės pagalbos nelaimės atveju garantija. Biržų rajono savivaldybė nepritars ugniagesių komandų prijungimui prie Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos,“ – sakė Biržų rajono savivaldybės meras Kęstutis Knizikevičius. Merui antrino ir Biržų rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos vadovas, kuris pabrėžė, jog gelbėjant žmonių gyvybes ir jų turtą gaisruose, kiekviena sekundė yra svarbi, o uždelstas atvykimo laikas į įvykio vietą gali turėti itin neigiamų pasekmių nukentėjusio gyvybei ir sveikatai.

Susitikimo Biržuose metu asociacijos vadovas kalbėjo ir apie lėšų trūkumą savivaldybių priešgaisrinėms tarnyboms. „Tenka apgailestauti, kad ministerijos numatyta skirti suma ugniagesiams yra nepakankama, todėl jau dabar galima pasakyti, kad 2025 metams trūks net 12 mln. eurų. Skaičiuojama, kad 95% lėšų, kurios numatytos priešgaisrinės saugos funkcijai finansuoti, turės būti skirta išimtinai tik darbo užmokesčio fondui.“ – pastebėjo V. Kaziliūnas.

Bendraudamas su priešgaisrinės saugos sistemos darbuotojais Biržuose, LGSA vadovas akcentavo ir prevencinių iniciatyvų reikalingumą. Tokios iniciatyvos didina žmonių sąmoningumą ir formuoja saugaus elgesio įgūdžius. „Vykdydami gaisrų prevenciją prisidedame prie gaisruose žūstančių žmonių skaičiaus mažinimo. Turime skatinti kuo daugiau gyventojų savo namuose įsirengti autonominius dūmų detektorius, susitvarkyti elektros instaliacijas, išsivalyti krosnį ar kaminą, kad išvengtų nelaimės.“ – sakė asociacijos vadovas.

Autorinės teisės priklauso Biržų rajono savivaldybei

Read more