News

Reiškiamas susirūpinimas dėl siūlomos priešgaisrinės saugos sistemos reformos

Reiškiamas susirūpinimas dėl siūlomos priešgaisrinės saugos sistemos reformos

Šių metų spalio mėn. 10-11 dienomis įvyko Lietuvos Miško ir Miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos suvažiavimas, kuriame patvirtinta rezoliucija dėl priešgaisrinės saugos sistemos reformos. Minėtoje rezoliucijoje išreiškiamas susirūpinimas dėl Vidaus reikalų ministerijos „stumiamos“ Priešgaisrinės saugos sistemos reformos, kuria siekiama savivaldybių priešgaisrines tarnybas prijungti prie valstybės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos.

Suvažiavimo delegatai rezoliucijoje teigia, kad priešgaisrinės saugos sistema neveiks efektyviai, jei bus atsisakoma savivaldybių priešgaisrinių tarnybų. Dažniausia savivaldybių tarnybos pirmosios atvyksta, kai reikia gesinti gaisrus miškuose. Dokumente išdėstomos abejonės ir dėl priešgaisrinės saugos sistemos tinkamo veikimo, nes Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (toliau – PAGD) negeba įsisavinti ES lėšų, stokoja technikos ir įrangos, vangiai modernizuoja savo statinius.

Tai, jog priešgaisrinės saugos sistema jau dabar susiduria su daug problemų, atskleidžia liūdna statistika. Lyginant su 2022 metais, pernai metais stipriai išaugo žuvusių, tarp kurių buvo ir vaikų, skaičius. Vidaus reikalų ministerijos drauge su PAGD pasiūlyta priešgaisrinės saugos sistemos reforma prieštarauja LR Konstitucijai ir Europos vietos savivaldos chartijai.

Atsižvelgus į tai, kad minėta priešgaisrinės saugos sistema po reformos gali veikti gerokai prasčiau ir neatitikti šalies žmonių teisėtų lūkesčių, suvažiavimo delegatai išsakė tokius reikalavimus:

  • Atsisakyti savivaldybių priešgaisrinių tarnybų prijungimo prie PAGD;
  • Padidinti savivaldybių priešgaisrinių tarnybų finansavimą už atliekamą valstybės deleguotą priešgaisrinės saugos funkciją;
  • Stiprinti priešgaisrinės sistemos tinklą, kad būtų užtikrintas visuomenės saugumas, taip didinant pasitikėjimą valstybe ir valdžios institucijomis;
  • Užtikrinti, kad regionų ir kaimo vietovių gyventojai laiku sulauktų pagalbos, todėl nenaikinti savivaldybių priešgaisrinių tarnybų.

Susipažinti su Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos X-to suvažiavimo rezoliucija galite čia: https://www.lmpf.lt/rezoliucija-del-priesgaisrines-saugos/

Read more